MUZIEK en DEMENTIE

Over ons

Hoe het allemaal begon.

Na jaren te hebben geëxperimenteerd als muziektherapeut in woonzorgcentrum De Hazelaar, besliste Hanne om een muzikaal project te ontwikkelen waarmee ze op korte tijd zoveel mogelijk mensen met dementie kon bereiken en verbinden. 

Muziek triggert het brein van mensen met dementie en laat toe terug een connectie te maken met zichzelf, hun familie en hun omgeving. Dit project werd ‘Een andere Dementie in Muziek” gedoopt. 

In 2011 volgde het nationaal succes van ‘De Stem van ons Geheugen’, en werd Hanne als creator vervolgens gesteund door het IWT voor de logische volgende stap in haar verhaal enkele jaren later ism WZC Den Olm. 

In WZC Den Olm heeft ze haar innovatieve onderzoek ‘Zingen in de individuele Zorgrelatie’ ontwikkeld, opgezet en afgewerkt. Zorgverleners werden maandelijks (gedurende 9 maanden) getraind in het implementeren van muziek in de dagelijkse zorgrelatie. 

Dit onderzoek werd vertaald in het artikel “Spreken met Fantasie”. Het betekent letterlijk spreken met meer fantasie en creativiteit. Op muzikale wijze communiceren. 

Op persoonlijke wijze muziek implementeren in de dagdagelijkse zorg van mensen met dementie betekent niet gewoon muziek opzetten en meezingen, maar dat tikkeltje extra: een creatieve muzikale ATTITUDE. 

Op deze manier voelen zowel de bewoners, de zorgverleners, de familieleden en de vrijwilligers zich veilig en geïnspireerd om op muzikale wijze te verbinden.  Muziek geeft mensen met dementie hun stem terug en biedt ze een pauze van hun geïsoleerde leven.

Door te “Spreken met Fantasie” voelt iedereen zich veilig en geïnspireerd om op een meer authentieke manier terug vanuit de essentie te verbinden. 

Onze partners 

Deze mensen en organisaties werk(t)en met ons samen om dit project te laten groeien.

Prof Dr Sebastiaan Engelborghs

Prof Dr Theo Hartogh

Directeur Dirk Van Herpe

Dr Eva Gotell

Dr Jean-Louis Lamboray

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Muhka

District Wilrijk

Koor & Stem

CC de Kern

Cera Foundation

Rotary Antwerpen

WZC Den Olm 

Groep Compostela

WZC Sint Bavo

WZC Cocoon

WZC De Hazelaar

WZC De Regenboog 

Ons verhaal

"De universele taal van de muziek VERBINDT ons ALLEN." Hanne Deneire

M&D @ 2020 House of Music vzw & HD

YouTube
Claim Your Amazing Product Below:
Step 1: Contact
Step 2: Shipping Address
Shipping:
Step 3: Payment Information
Item
Price
$0.00
Credit Card Number:
CVC Code:
Expiry Month:
Expiry Year:

ONE TIME OFFER ($37): You're not just buying Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. In condimentum aliquam arcu, ut pharetra nunc feugiat in. Nam tempor dui non mi mollis vulputate. Donec fermentum arcu ac mauris placerat, quis mattis mi porttitor. Nulla condimentum felis lacus, eu viverra dui congue a.